از نکات مهم یک پروژهی جوشکاری که بسیار از افراد آن را فوت کوزهگری حساب میکنند، انتخاب الکترود مناسب است. در دفترچهی راهنمای الکترودهای جوشکاری معمولا الکترودها بر حسب نوع روکش و نوع فلز جوش دستهبندی شدهاند. در میان هر دسته نیز الکترودهایی یافت میشوند که برای جوشکاری فلزهای مشابه کاربرد دارند. به این ترتیب برای جوشکاری نوع مشخصی از فولاد امکان انتخاب بیش از یک الکترود وجود دارد.
الکترودهایی که برای جوشکاری یک نوع فولاد مناسبند آنالیز شیمیایی مشابهی دارند اما از نظر نوع روکش، خواص جوشکاری، سرعت جوشکاری و کیفیت فلز جوش تفاوت دارند. بحث اینجاست که چه معیار یا معیارهایی میتواند ما را به انتخاب الکترود مناسب برساند.
نخستین معیار انتخاب الکترود مناسب جوشکاری آن است که کیفیت فلز جوش برتر یا برابر با فلز قطعه کار باشد. پس از آن حالت جوشکاری قطعه، نوع طراحی درز جوش و برخی عوامل محیطی در انتخاب موثرند.
نمونههایی از انتخاب الکترود بر مبنای خواص آنها
به طور مثال جوش حاصل از الکترودهای روتیلی با نرخ جایگزینی زیاد در مقایسه با الکترود قلیایی غیر آلیاژی استحکام کششی بهتر و نمایی زیبا و ظریف دارد. این در حالیست که که میزان درصد ازدیاد طول و مقاومت به ضربهی این نوع جوش کمتر از الکترودهای قلیایی است. الکترودهای روتیلی غیر آلیاژی را، صرفنظر از میزان نرخ جایگزینیشان، میتوان برای جوشکاری فولادهای کربنی با استحکام کششی اسمی ۴۴۰N/mm۲ توصیه کرد.

به عنوان نمونهای دیگر میتوان به الکترودهای سلولزی بپردازیم. استفاده از الکترود سلولزی در تمامی حالات جوشکاری به ویژه در حالتهای عمود به بالا و بالای سر به راحتی میسر است و انتخاب عالی برای جوشکاری در حالت سرازیر است. قوس حاصل از الکترود سلولزی به علت «جت پلاسما» قوی این امکان را به الکترود میدهد تا در وضعیتهای مختلف نفوذ حداکثری کند. همچنین به علت نوع ترکیب شیمیایی، حداقل سرباره را روی فلز جوش بر جای میگذارد.
اگر هدف بر جای ماندن کمترین سرباره است، میتوان از الکترود سلولزی استفاده کرد و در عوض باید توجه داشت که مثلا سربارهی حاصل از الکترودهای قلیایی به راحتی سایر انواع الکترودها زدوده نمیشود و دارای نقطه ذوب کمتری از سربارهی الکترودهای روتیلی و اسیدی است. پس انتخاب چنین نوع الکترودی برای زمانی که میزان سربارهی جوش کم مد نظر است مناسب نیست!
گرچه افرادی که تجربهی زیادی در جوشکاری دارند به این نکات تا حد خوبی مسلط هستند اما اغلب این اطلاعات در کتابچهی راهنمای الکترودها موجود است و با مطالعهی ویژگی هر نوع از الکترود میتوانید تا حد خوبی به انتخاب مطمئن برای پروژهی خود برسید.